“Cerrada”

La “cerrada” és un ritual de la cultura tradicional maia que procura  tancar físicamet, emocional i energètica  procesos que han suposat una transició, una pèrdua, una apertura o una ferida emocional per a la persona.

El naixement d’un nou éser suposa una important transició en la vida d’una dona: el pas de dona a mare, l’obertura al món exterior -a través del seu cos- d’una nova vida, la pèrdua d’un estat previ, l’acollida d’una nova situació (desitjada i desconeguda), d’una nova dimensió, d’un nou ésser, l’entrega de tanta energia a aquesta nova vida…

Per tot això, la cerrada en el pos part cobra un significat important per donar-li un valor (fins i tot sagrat) al final de l’etapa de gestació i naixement; ajudant a concloure aquest procés de transició.

Quan és el moment idoni per a fer la cerrada?

Sempre després de la quarentena i un cop que et sentis preparada o sentis la necessitat de concloure aquesta etapa.

Tambié és important que siguis capaç de separar-te físicamente del teu bebè, un mínim d’un parell d’hores. És un moment teu, per a tu, per a regalar-te temps i presència.

En què consisteix?

La cerrada l’acompanyarà, almenys, una de les persones que va estar en el naixement del/a teu/va bebè.

Hi haurà una primera estona per a parlar del part, en la que hi ha d’haver  tot el temps i l’ espai per a compartir les emocions, expectatives, sensacions que t’ha portat l’experiència  del part amb la perspectiva del temps. En aquesta primera estona podràs estar acompanyada del/la teu/va bebè  i de la teva parella, toti que pot ser interessant viure tot el procés tu sola.

La segona part serà més íntima, viuràs en soledat i silenci un bany de vapor amb herbes medicinals que ajudaran a netejar, canalitzar l’ energia, connectar, tancar… on tindràs temps per a estar amb tu mateixa, meditar, sentir que tanques una etapa. Seguit d’una neteja fregant amb les pròpies herbes que prepararem.

I, per acabar, la “cerrada” púrament dita. Amb una roba llarga anirem fent una tancada física i energètica al llarg del cos.

Què pots portar?

Ganes de compartir, netejar, transcendir

Un altar amb objectes significatius que vulguis que t’acompanyin

Música tranquil.la que t’ajudi a connectar amb tu mateixa, amb el teu cos

Una essència que t’agradi, que vulguis afagir a la mescla d’ herbes per al bany